Crepes,Rolls,Roti

Strawberry Cream Crepes

Crepe yang berintikan cream cheese dan disimbahi dengan sos Strawberry yang lazat.

Bahan-bahan Crepe:
1+1/2 cawan (360ml) susu segar
2 sudu besar (30g) butter,dicairkan
1/2 sudu teh ekstrak lemon
1+1/4 cawan (170g) tepung serbaguna
2 sudu besar gula
Secubit garam

Bahan-bahan Topping:
1/2 cawan (100g) gula
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan (180g) air
1 sudu besar jus lemon
1 sudu teh ekstrak strawberry
1/4 sudu teh pewarna merah (optional)
4 cawan strawberry dipotong halus

Bahan-bahan Filling:
1cawan (240g) heavy whipping cream
225g cream cheese, suhu bilik
2 cawan (320g) gula aising
1 sudu teh ekstrak vanila

Cara-cara:
-Dalam mangkuk masukkan susu,telur, ekstrak lemon dan butter.Kacau sebati dan sejukkan dalam fridge 1 jam.
-Grease 8 inci non stick pan.Tuang 2 sudu besar adunan dalam pan.Ratakan crepe.Masak hingga permukaan crepe kering.Terbalikkan crepe dan masak 15-20 saat.Angkat dan letak atas redai.Bila sejuk lapik dengan wax paper.
-Dalam periuk satukan gula dan tepung jagung.Masukkan air dan jus lemon.Kacau sebati.Biar mendidih atas api sederhana.Masak hingga pekat.Masukkan ekstrak strawberry dan pewarna.Kacau sebati.Biar sejuk.Masukkan Strawberry.
-Dalam mangkuk lain putar heavy cream hingga stiff peak.Ketepikan.
-Dalam mangkuk lain putar cream cheese, vanila dan gula aising.Masukkan whip cream tadi.Sudukan atas crepe.Gulung.Simbah topping.

Resepi dari tasteofhome




Cinnamon Rolls

Bahan-bahan:
1 paket (1/4 oz) yis
1/2 cawan air suam
1/3 cawan gula + 1/2 sudu teh
1/2 cawan susu suam atau buttermilk
1/3 cawan mentega dicairkan
1 sudu teh garam
1 biji telur, dipukul sedikit
4 cawan tepung serbaguna

Bahan Filling:
1/4 cawan butter dicairkan
1/2 cawan gula perang
1/4 cawan gula
1+1/2 sudu teh cinnamon

# Untuk mendapat cinnamon rolls yang sedap guna butter dan cinnamon yang berkualiti.

Cara-cara:
-Sapu permukaan tray/loyang bulat bersaiz 8" atau 9"dengan butter.
-Dalam mangkuk besar, masukkan air , yis dan 1/2 sudu teh gula.Ketepikan.
-Dalam bekas lain, masukkan susu, gula, butter yang dicairkan, garam dan telur.Kacau hingga sebati kemudian tuang kedalam campuran yis tadi.
-Masukkan 1/2 tepung kedalam campuran yis ini.Kacau hingga sebati.Masukkan lagi 1/2 tepung dan uli hingga sebati.Adunan sedikit melekit.Tutup doh dan biar mengembang.
-Setelah kembang uli lagi dan rehatkan 5 minit.
-Sementara itu, dalam mangkuk kecil campur cinnamon, gula dan gula perang.
-Uli doh dan roll guna rolling pin membentuk saiz 7" x 10".Sapukan permukaan adunan tadi dengan butter cair dan tabur campuran cinnamon tadi.
-Gulung dan potong roll tadi.Susun dalam tray.
-Masukkan dalam oven dan biar mengembang selama setengah jam atau hingga kembang.
-Setelah kembang, keluarkan rolls dari oven.
-Panaskan oven 170 celcius.Bakar cinnamon selama 20-25 minit.
Bahan Icing:
-Campurkan semua bahan di atas sehingga berkrim.
-Sementara rolls masih suam sapukan icing pada permukaan rolls.
-Sedia dinikmati

Adunan ini dapat menghasilkan 16 rolls.









Cara-cara buat Cinnamon Rolls seperti gambar di atas.



Comments

Popular Posts